Sunday, June 12, 2011

pendengar





pendengar. manusia kadang kadang nak seorang pendengar bila dia ada masalah.

pendengar berbeza dengan penyelesai masalah ok.

pendengar hanya perlu diam,anggukangguk kepala dan dengar apa yang dia nak cakap.

penyelesai masalah pulak kadang kadang,atau mungkin selalu menambah serabut je. time orang nak bercerita la dia nak keluarkan pendapat dia.

ye,tak salah nak keluar kan pendapat. tapi apa kata kau jadi pendengar yang baik je bila ada orang nak bercerita.

pencerita masalah time tu maybe nak bagitahu apa yang sedang dia tanggung,nak orang tahu apa kesulitan yang dia ada. sebab dia berharap dengan cerita kan masalah dia dekat kau,dia boleh rasa lega and lapang dada.

bila ada orang datang kat kau,ceritakan masalah dia,tolong la jadi pendengar yang baik dan bukan nya jadi penyelesai masalah.

berkongsi masalah kan boleh buat diri rasa lega?

kau patut berbangga weh bila ada orang sudi jadikan kau pendengar masalah dia sebab bukan semua orang boleh jadi pendengar yang baik dan dianggap pendengar yang baik.

aku rasa orang sakit mental kat dunia ni bertambah sebab banyak penyelesai masalah daripada pendengar.

sebab itu la kita boleh tengok orang yang sakit mental cakap sorang sorang,dah takde orang nak jadi pendengar dia,so dia pon bercakap dengan pokok,basikal,ampaian.. pastu dia pon di cop sakit mental. adil sungguh dunia. =..=

karangan yang takde pendahuluan and takde penutup. agak agak dapat A1 dari segi isi tak? kahkah..

kbai. hepi holiday ^__^

16 comments:

Amiey White said...

samalah , wa semakin gila dengan masalah orang -.-"

Miscellaneous Smiles said...

aku anr pndengar y baik~~(mmbe ckp)

aku tak reti slsaikan masalah..org

sbb aku mls pikir..huhuxx

Gayahspears said...

aku xsuke sgt luahkan kat org..
aku suke lagi luahkan kat diary or ketas pastu aku koyakan dan buang dlm tong sampah.. sedikit sebanyak bg aku lega >_<


*hanya kita je paham dri kita macam mane...

ghost writer said...

untuk mendapatkan pendengar yang terbaik haruslah kita menjadi pencerita yang baik jugak...

delarocha said...

klu dengar je, nnt dia cakap macam cakap ngan tunggul plak.. hehe

vampire's lovex said...

Amiey White :: jangan gila lagi,ramai lagi perlukan lu. haaa


Miscellaneous Smiles :: haha terbaik ! org yg xnak pikir byk cm ko memang pendengar yg baik..mcm aku..haha *aku tgh bangga ni


Gayahspears :: bagus juga cara ko tu.. conteng2 ,pastu buang.. ok2,boleh la praktik..hehe


ghost writer :: tak juga,pendengar tu yg kena jd terbaik..*ayat dapda bukkn pencerita terbaik---> aku la tu hahahaha


delarocha :: hehe dengar sambil angguk2 la..

k e y r i said...

<<<<<<<<<<<<<pendengar setia. selalu jd tmpt kengkawan bercerita tentang masalah diorang.ust tell me anything you wanna share with me :) haha

blog-tips-kurus said...

macam nak suruh 'pendengar' tu menyokong dalam diam je..! (",)

Imran nyambek said...

gua selalu dengar ramli sarip nyanyi.ok je.takde pape masalah.hahaha...

Raji and Yeen said...

huhu ad btolnyer gak entry kau nih.. @@ 
ok lps ni kne jdi pendengar terbaik xD

Cik TeN10 said...

kdg2 kn naik serabut kpla bl seseorang tu asyk dok luah bnda yg sma je.. nk muntah dibuatnya.. huhu

kotak bulat said...

comel gambar tu~ kalau byk masalah..kne luahkan jugak..bru lega skit rasa ati kn.. mak pendengar yang baik .:)

Redbloodsnow said...

penuh makna ayat tu kan. nak tulis ayat tu kat Fb zie lah..hehe

Sarkasiz said...

cikgu BM aku kata esei ni boleh lulus jer. Keh3x

vampire's lovex said...

k e y r i :: ko boleh jadi kaunselor nih. hehehe..

blog-tips-kurus :: hehe lebih kurang je tuuu..nak orang dengar sambil iya kan dulu,pastu kalau tak betol,tolong betol kan..ehhe

Imran nyambek :: haha dengar lagu,memang la xde pape masalah..ahtoiii haha


Raji and Yeen :: bagus bagus..dengar kate rupe nye budak ni..hahaha..


Cik TeN10 :: kalau dah ramai sgt share problem ngn kita pon maslah jugak.. time tu,say no cepat2 haha


kotak bulat :: ya,mak kita pendengar terbaik kan..hehe..luah kan,baru rasa tenang sikit kan..


Redbloodsnow :: hehe ayat mana.. buat status tu untuk berhari hari ok haha


Sarkasiz :: baik gilakkk ckgu bm kau. hahaha..nak A1 k..haha

Amalina said...

aku ada kekeliruan sikit pasal konsep mendengar..