Tuesday, June 28, 2011

bawang putih rasa kacang






Semalam aku nak buat sup kentang.

Jadi,aku panas kan periuk,aku letak minyak.

Memang panas habes aaa minyak tu sebab aku pasang api besarrrr punya. 

Aku campak bawang satu per satu dari jauh,sebab takut kena percikan minyak panas tu ke tangan atau muka aku.

Mana boleh kena minyak panas,karang tinggal parut,jatuh aaa saham. 

Minyak sini memang rakus,aku duk jarak 1meter kot dari dapur tu,kena jugak tangan aku. naseb baik sikit je.

Kan tadi aku campak bawang,nak tumis,aku terlupa bebeh.. aku terbiar kan bawang tu sampai garing lah pulak.. aku ter-lupa okay,TER.

pastu aku tengok balik,bawang tu dah kaler perang gelap gittu,aku pon ahh lantak laaa,boleh makan lagi nih.

aku masuk kan air sejug. pastu aku masukkan kentang bila air dia dah panas-mendidih..

aku pon buat-buat la masak dengan jaya nye.

sampai masa nak rasa,apesal rasa macam ada letak kacang goreng plak nih ?? aku cakap dalam hati je la,takkan nak jerit satu bangunan nih. malu la wehhhh...

barbie !! barbie,bawang yang gareng tadi tu la penyebab sup aku rasa pelik..rasa kacang goreng tumbuk !!

lagi satu ,kau orang perasan tak,nak buat sup mana kena tumis bawang bagai,letak air je dah siap.mesti kau orang tak perasan kan! sebab kau orang mana reti masak ..kah kah #mengutuk sapa entahhhh. =..=

aku boleh pergi salah step nak masak sup. patut nye letak air je,tak payah rajin sangat nak menumis bagai..

ya allah.. aku rasa loser gila ahhh semalam. 

binawes sungguhh,cancel ahh kawen muda.. 

tapi! tapi !! apa salah nye kawen muda kan,mana ada termaktub,nak kawen,kena pandai masak sup kentang...

aku terlupa step nak masak kentang je haaaaa,bukan tak reti oiii.. 

k arr,nak pergi mesej mak aku kejap,nak masak gulai tempoyak plak nanti-nanti. #konon

semoga aku tak salah step masak dah lepas ni.. kah kah kah

mood :: belajar dari kesilapan. 

57 comments:

CassiaSiamea said...

aku x perasan pun..
aku x pandai masak..
hahahaha..

Amiey White said...

teringat waktu abang amiey duduk itali raya kat sana . dah lah bini jauh , masak rendang sendiri . selamat pandai haha

Nurulee said...

hahaha. slalu kalaw tumis, pakai siap2 sarung tgn, tayah kena minyak. hoho ^^,,

suha said...

haha cik suha suka masak..n besenya ikut pale sndiri je nk msuk ape,guna bhn ape..yg penting kreatif n ade rase (^_^)

Bella Bell said...

hahaha.. ok lettewww still nak belajar masak.. saya ni tak belajar2 masak lagi..

ok fine! cancel jugak kahwin muda.. hahahahhahha!!~


^^

Marcella said...

masak sup tumis juga.agak2 naik bau,tumis kentang kejap.then letak air..

masing2 punya cara..

ok la tu..ada effort nak try masak.percubaan pertama jarang berjaya tapi tu la langkah menuju kejayaan. masak dan math ni sama. kena banyak buat latihan baru pandai..

semoga berjaya!! =)

blog-tips-kurus said...

tumis sikit la-baru kaw!!
kalau campak, memang la bakal terpercik minyak panas dear. kena la bubuh pelan-pelan... :-)

muhamad hanif said...

kau campak bawang ? Asal tak rejam je ?


AHHAHAHAHAHAHA. LOL lah !

nisa_perasan_cun said...

pe brg vampirer takut minyak..xleh blar die ni...hahaha...so kire ko bt respi bru ar kan..caya larh..

psst..psst..t masak gulai tempoyak ang jgn letak taruk bwh puteh version kcg ea..hehe :p

Miscellaneous Smiles said...

yess aku pengomen ke 10

Miscellaneous Smiles said...

binawes tu apa..??

arhh aku bnci tempoyakk..!!

hehee

Roza Ami Nanomiya said...

kawenlah muda
sedap

Siti Mashitah Saidin said...

haha... usaha tangga kejayaan!

cik bulan said...

ahakz..nk cover la tu..miahaha..xpe2..kite paham..=D..*terasa*..hak3

nurniyusoff said...

asal xde org terkorban makan sup tu ...dah oke

nway, SYABAS !!! anda berjaya!!

muz said...

oh dah tahu nanti kalo nak kawen muz nak try suruh bakal bini masak sup kentang dulu, kalo past baru bole kawen...

caliph shuriken said...

xpe praktis slalu nti expert laa msak sup kentang tu, hikk...

latest en3: wordless wednesday: miniature

vampire's lovex said...

CassiaSiamea :: haha jujur gila...


Amiey White :: nak makan rendang plak lepas amiey cakap cmtu hahaha..

pndai nye abg amiey masak...



Nurulee :: pehhh lagi la dasyat.. hahha smpai pakai sarung tangan


suha :: boleh jadi chef la cmtu,buat resipi sendiri kan.hahaha


Bella Bell :: hahah cancel jugak ke ?? ala,nnti dah duduk jauh dari mak,kompem reti masak nye...don worry bebeh..hehe


Marcella :: yeahhh !! semoga berjaya ...heheh.. xD


blog-tips-kurus :: ala,nak letak slow2 lagi la dia mercik nnti haaaaa...hehe


muhamad hanif :: ohhoiii kemain !! hahaha,


nisa_perasan_cun :: hahah kuang hasam... kau la masak kan untuk aku wehhhh..nk rasa jugak..haha


Miscellaneous Smiles :: arghhh jagang benci tempoyak..aku suka kot..hahaha


Roza Ami Nanomiya :: tggu kau kawen dulu...


Siti Mashitah Saidin :: penat aaa naik tangga..pakai lif boleh ?? hahaha


cik bulan :: eiiii mana ada kaver hahahha..cissss


nurniyusoff :: hahah melampau kot smpai ada terkorban bagai...xD


muz :: eleyley..kalau x lepas masak sup pon,mesti kau terima jugak kan?? kan dah sayang...hahha


caliph shuriken :: hikkkk selalu lepas je,smlm leh lupa..dah lama x masak lah katakan.. hahaha

auny aizie said...

aku pulak kalau nak main goreng goreng kat dapur tu aku berdiri 7 kilometer jauhnya dari kuali ,

jauh bukan ?

muz said...

hehe... kalo x lepas masak sup, aku cari yang len yang pandai masak sup..

mySara said...

okey je tue..laki mithali akan makan je ape yg bini dye msk..x mau nyusahkn bini..ahaks~

oranglidi said...

"pastu aku tengok balik,bawang tu dah kaler perang gelap gittu,aku pon ahh lantak laaa,boleh makan lagi nih."

ayat xbleyh blah... hahaa... perang gelap?? ke, hangus?? hhaaaa

Mehmed - said...

kalau kau nak,kawin jer. pedulilah pasal sup kentang. biar sup kentang jadi sup bawang. ahaks!

vampire's lovex said...

auny aizie :: jauh gila !! apa sudip kau sama panjang dengan jarak kau tu ke? hahaha


muz :: hamboiii kemain demand kau ye.. hahaha baik cari bini chef teros..haaa senang haha


mySara :: kan,kata sayang,makan la apa kita masak hahaha


oranglidi :: haha betoi la wehhh..xkan nak buang,membazir okay.. ahha..ala,gelak kan orang,kau pon x reti buat sup kan..hahaha


Mehmed - :: yeahhh,kau la jadi tok kadi nnti heheh..nnti dah kawen,msti reti masak dah kan..huawawa

Akulah Pak Lan said...

Masalah utama gadis zaman skrg...aku pelik..kenapa hantaran semakin tinggi bila semakin tak reti masak..

belog amiyo said...

nampak gayanya lelaki kacak lagi terer masak lah. muehehe.

Syuxer said...

belajar dari kesilapan dan jangan ulangi lagi kelak merana kuali jadi mangsa buli..hhehehe

ting tang ting tang alejander hahahahah

muz said...

betul pak lan,

dahlah hantaran mahal giler, tapi gadisnya tak reti masak, adoi matilah lepas kawin terpaksa makan tapau juga....hehehe

Akulah Pak Lan said...

aku rasa..aku terrer masak lagi..

monologtinism said...

hahaha. yelah, kena tumis sikit lah baru sedap.aku rasa kau ni terlebih timing kot goreng bawang sampai rasa cam kacang goreng.

takpun kau silap guna goreng pakai minyak kacang tanah tak?? hahaha.

lilypelangi said...

percubaan yng bagus dalam masak2 nie :)

Liyana Zahim said...

Lain kali tayah tumis masok kentang tros.. Haaaa.. Tayah la brangan nk kawen mude.. Blajo kasi abeh dlu! Hahahahahah~

vampire's lovex said...

Akulah Pak Lan :: hehhh,aku bukan x reti masak lahh,slah step je !!! *histeria.. kah kah... salah kan kerajaan la,sape suh naik harga minyak..waaaa


belog amiyo :: huawawa... lelaki kacak tu kebetulan je jadi masak..haha


Syuxer :: hahaha johan lawak !!! ting tang ting tang alejander...

yelahhh,tgh nak blajo leni...haha


muz :: cisss bersekongkong dengan pak lan lak dia... bukan semua gadis k x reti masak...aku reti !! *promote diri kah kah


Akulah Pak Lan :: hehhhh,terer masak nasi jek watpe...


monologtinism :: hahaha ye la tu,aku terlebih masa kot masa tumis bawang tuuuu... huawawawa...

mana ada minyak tanah kat umah aku ni hahahaha


lilypelangi :: nk join masak2 tak?? hihihi


Liyana Zahim :: waaaaaaaaa... kawen lambat x best aaaaaa...

yelahhhh,pasni nak masak pegi tanya kanda dulu lah ye..hahahahaha....

muz said...

yeke berapa hantaran ye? *hepi dengar ada gadis pandai masak ne...

vampire's lovex said...

muz :: hamboiiii,jgn nak hepi sgt..hahaha. hantaran ikot umo bleh ??? umo aku skg 20,so 20k..hahaha...

muz said...

mak oi cekik darah tul minah ne, culik kang baru taw...hehe

Emira Darmia said...

hehehe...cute je cik vampire ni...cara u masak, macam tunang i tu la..laki tp takut minyak...dia lagi teruk..hahaha

masak sup lagi sedap tumis dulu, tp ada setengah org dia tumis darat (maksud tumis darat is, tumis bwg tu kat dalam kuali laen pastu baru masuk dalam periuk).

if xnk merecik minyak, make sure kuali kering baru tuang minyak, jgn bukak api besar, pastu make sure bwg td tu pown xda air dah nitik² if minyak kena air sbb tu la dia merecik yunk...just sharing...

semoga berjaya belajar masak tempoyak..yum..yum~

vampire's lovex said...

muz :: hahahaha !! tu harga habes diskaun dah tu oiii...

muz said...

diskaun lagi boleh kah...6 taw 7 ribu je ke...heheh

vampire's lovex said...

Emira Darmia :: hik hik..comel bnde nye,memalukan je hahaha...okay !!! tahnx sharing bebeh... hehe.. tempoyak tu,mcm tipu2 je kot nak msak..hahaha..mcm susah je..hihi...


muz :: hamboiiii,6,7 ribu tu bukan ke hrga zaman mak2 kita dulu haaaa... kemain...kereta wira 2nd hand pon 5ribu kot.. hahaha

muz said...

alah apa salahnya kita sebagai anak jejak dorang, maw budget deh nanti lepas kawen ko nak kita duduk kat pondok tepi pantai...haha

vampire's lovex said...

muz :: hahaha sengal... dok tepi pantai,maksud nye rumah banglo tepi pantai ehh ?? wahhhh kaya... hahaha

muz said...

haha...ada ke banglo di pantai?

vampire's lovex said...

muz :: ada je... buat la,beli tanah,pastu buat resort..pehhh kaya..kaya... hahaha...oihhh ko x tdo ke hape..aku tny kat shoutmix pon jawab..apakeha.

muz said...

sudah juga aku jawab tu, aku tido seminggu sekali je...hahaha

vampire's lovex said...

hoihhh gilakkkk,tdo seminggu sekali je ??? aku sehari 12jam kot tdo hahaha... eiii pelik !!

muz said...

haha...aku tipu je, aku tidolah wei, paling banyak 4-5 jam sehari je...

vampire's lovex said...

muz :: suke ehh ko menipu aku yang naif ni..hahaha...pehh kejap gila ahhh tdo,apa x pening ke lepas tu....

muz said...

lah ko x cakap awal2...haha

manada manusia 3 jam tido lena malam dah cukup lah...

vampire's lovex said...

muz tido kejap je :: x cukup laweh.... ehh muz,kau umo bpe... hehe

muz said...

haha umo aku? muda masih ar tahun 89...hehe

nisa_perasan_cun said...

klu ko soh aku msk VL...aku takut bawang puteh tu terus jd kacang rebus..haha..

syarifahsidrus said...

baqwang putih boleh bertukar rasa kacang eh..hehe:).
ala, pandai dah masak tu..huuu

oranglidi said...

aku reti aa buat sup!!! tapi, megi perisa sup je la.., hehee

cikcleopatra said...

wei aku masak sup tumis lah!!! baru wangi..tp jgn la sampai hangus..mmg bau kacang ar..adei.hahaha.

Aujinz said...

okeyh.. bab sup aku pun fail.. koh koh koh

tapi masak sup, tumis bawang laa sedap.. koh koh koh

Jane Doe said...

Kt Egypt ade tmpoyak ke? Biar btul kau ni? kalau ade mlm kang aku nk g Eqypt la..

Aku pun msk sup tumis bwg dulu.. Sup tulang je tak payah..cos kene rebus tulang smpai empok..
*Tulang boleh empok ke? ntah la..*