Thursday, June 23, 2011

bahasa asrama

Assalamualaikum..



Tengok tajuk betol-betol okeh,bahasa asrama,bukan nye bahasa asmara.

Jadi,macam biasa,tanpa intro terus lompat ke isi ye .. 

Yang joyah-joyah kat belakang tu mengumpat apa lagi,cikgu nak start kelas dah ni..jangan sampai cikgu libas dengan rotan ..aaaa ..garang ni garang..kahkahkah

Cekidout.. :)



1.gipang = GIla PANGkat...gipang ye,bukan gampang.. aku pon tak tahu apa maksud gampang yang sebenar.jadi,jangan tanya lebih2..

contoh penggunaan ayat. ::

Wehh beragak la,tak pakai stokin je kot,takkan itu pun nak report kat ckgu disiplin? dasar senior gipang..



2.jambu = adik angkat *okay,ni macam takda kena mngena,tapi budak asrama skolah aku guna .=..=..layankan je k..kahkah

contoh penggunaan ayat. ::

Maisyara tu cun,boleh aaaa,ramai kot akak-akak senior nak buat dia jadi jambu.



3.mencapub = MENcari PUBlisiti

contoh penggunaan ayat. ::

Ke hulur ke hilir dengan DSLR gedabak dia tu,tak habis-habis nak mencapub.haih *mengeluh 



4.bersidai = bertenggek di koridor raya class

contoh penggunaan ayat. ::

Ye murid-murid,sudah sudah la bersidai tu,tak manis okay anak dara bersidai..meh dok dalam kelas meh..



Okay !! Done.. Ini je la perkataan-perkataan yang budak-budak asrama/budak skolah selalu guna yang aku ingat,and still guna sampai skarang .. =..=

Banyak dah lupa.. sapa-sapa budak asrama mesti banyak lagi kan perkataan yang nak kata urban tak urban sangat ni. 

Jadi majulah bahasa untuk negara kahkahkah...rosak bahasa woii.

48 comments:

Amiey White said...

sama lah macam sekolah lama dulu . getek -..-"

blog-tips-kurus said...

PEMAKKEDEMAK = Persatuan Makcik Kedekut Dewan Makan.

Siti Mashitah Saidin said...

aku dulu ada gak treadmark waktu sekolah asrama. dah tak ingt... thn tggl weh~

tia @ Ini Kisah Tia said...

semuanya pestime dengo . haha :)

Akulah Pak Lan said...

Banch'up = rajin gila babi

Nasriq said...

ada gak penggunan bahasa santet, santek dll... aku pun tak tau makna dan bila penggunaannya... ikut suka je nak cakap...

Cikli said...

bahasa asrama lelaki banyak yang 18SSxxL. tak boleh tulis di sini.

Miscellaneous Smiles said...

lupa wehh..lpa wehh..

hahaa~

JIJI YU said...

bes wo dok asrama kalo asrama laki..ade cam geng2 kongsi gelap gitu.

bact. said...

bahasa asrama aku kebanyakkan bahasa asmara la..

ABU said...

wah kretip sungguh budak asrama..gipang tol..hahaha
aku tak pena dok asrama..huhu msti best..

rara pinkmafia said...

mencapub?hehehehe kelakar.

gedek! said...

bahasa asmara...?

Liyana Zahim said...

Weh kau.. Jambu tu bkn utk laki2 pink yg ensem dan kulit bak kulit epal? Hi yekkk!

cikmemy said...

haha..kat sekolah aku tak panggil gipang...kitorang panggil anjing terus..

Marcella said...

hahaha...sampai sekarang kadang-kadang tersasul juga keluar gipang,mencapub tu..hahaha...

Syuxer said...

hahhah budak2 sekarang dah pandai tambah perkataan gabungan menjadi satu perkataan baru..unik kot..tapi maksudnya dorang je tahu heheh..

cikcleopatra said...

hahaha..aku mmg suka gipang and mencapub..wakaka.

aqmalazmi said...

i rasa i buat semua nie..niahhahahah

beautiful_rose said...

samalah macam aku dulu.aku pun tak sure macam mana diorg bole de idea nak buat perkataan pelik macam tu.kadg2 mcm rare jugak =p

Abu Huzaifah said...

hoho... ada ke mcm 2?? ..errr.. pnah dok asrama.. tk pnah dgr... adakah asrama pmpuan je? hoho

nisa_perasan_cun said...

berdepot..ayat ni dak laki ngan kakak senior bg klu dorg xpuas hati ngan junior cun mcm aii..haha

ctpayong said...

wah....terlebih singkat nampak sampai tak tercapai akal kakCT nak faham.

pengaruh h/phone kah? mahu jimat kredit! apa pun jangan sampai rosak bahasa.

nurniyusoff said...

gamba cantik tu beb .. nak amik gamba class cmtuh gak la ..auw!

point ketiga bikin i terase you~

ahaha

мʋтɛ ƨтσяʏтɛℓℓɛя ♥ said...

asrama kitorang selalu guna gipang je. haha.

Sab Buenoo said...

sekeleh = selekeh

ghost writer said...

pakar akronim semua budak-budak asrama nih...

aku pun budak asrama gak dulu..

Kisah Hati said...

yang mencapub ngn bersidai tu pnah guna... 2 lg tu tatau... hehe... rindu kenangan asrama...

HonEyBuNNy said...

alamak...

ila xduduk asrama dulu..tapi iya la....ada dengar budak2 asrama duk sebut...pas tu cakap dalam kls...heheh

budak baik said...

macam2 bahase yerr , hehe :)

rafiq said...

apesal jambu tu main jauh je makna?
nak cari junior buat jambu. ha2

jambu ni cute la..

bahsa asrama aku ingat prep. sebab aku benci prep.

RepublicAku said...

aku tak pernah ke asrama tetapi kerap kali terasmara lara dengan gadis2 asrama...keh3

pembaris said...

buri=rokok.bahasa sekolah saya

Mawar Berduri said...

erk.. hurm.. hee.. aku tak pernah tinggal asmara dana.. erk.. asrama.. cian kan.. stekat rumah sewa tu, bertahun gak la..

ko nak tau.. aku baca tajuk ko td as 'bahana asmara'... wakaka..

Ungu said...

sini pun macam-macam. nama kawan-kawan semuanya bital, shamokyo, cikang, mutan, dll.

bital: bibir gatal
shamokyo: shuffler gemuk poyo
mutan: muka macam orang utan

Encik Psychopath said...

mengaripap ade?

Miqa said...

Tak ingat...

Setelus Hati Zinnirah said...

setuju ngn cikmemy.. kt skolah aku pun panggil anjing jer kt diorg.. huhu

Bigdaddyz said...

asrama ada yg best ada yg tidak.

auny aizie said...

asrama aku dulu lagi la

BALACHI maksudnya anjing cikgu.
pengawas la tu .

dah tu, kepoh sgt, org tak pakai kain dlm je pun, bukan tak pakai seluar dalam.

sikit2 nak amik nama masuk buku 555 dia tu . kecohhh tau pengawas

delarocha said...

kreatif sungguh budak asrama

Roza Ami Nanomiya said...

br aku tau maksud mencapub tu

Sarkasiz said...

aku nak gipang!

aku nak gipang!

aku nak gipang!

cambest jer.

Tan Tin Ton said...

dekat sekolah aku, jambu kitaorang panggil SA - sister adopted or secret admirer. *sekolah pompuan saja katakan,hehe

sergeant keroro said...

capub je biasa gune. haha XD

Aujinz said...

Gampang di Indonesia bermaksud senang..

di Malaysia maksudnya SOB..hue hue hue..

sheeraYAAKOB said...

a'a . saye hostelian jugak . memang maseh guna lagi words macam nih ..

pandangkedepan said...

aku pun duk asmara gak...eh silap ASRAMA la...
perkataan yg pemes masa aku dulu

SODOM - bermaksud 'solat dalam dorm'

istilah ini wujud sebab kitorg disuruh solat kat surau tp nak pegi malas...dlam dom je la solat...